Šta je dekupaž?


Dekupaž – salveta tehnika  je je kao tehnika prvi put objašnjen u 20. veku iako se ova tehnika primenjivala i mnogo ranije. Ova drevna tehnika je u Evropu stigla iz Kine čak u 12. veku. Kinezi su je doveli do savršenstva i uz pomoć nje su dekorisali razne drvene predmete,  lampione i sl. Ipak, tek u 20. veku su Francuzi odlučili da ovoj tehnici daju i ime. Ovo ime ima značenje koje je dobilo od francuske reči ‘decouper’ koja u prevodu znači ‘ iseći, isecati’. Ova tehnika podrazumeva kreativnu tehniku uz pomoću koje se radi ukrašavanje raznih predmeta tako što se slike isecaju sa raznih papira ili salveta i nanose u slojevima na određeni predmet uz pomoć lepka. Ova tehnika je bila posebno popularna u Veneciji, gde je zamenjivala fino oslikavanje predmeta uz pomoć lakova i boja, već su se gotovi motivi isecali i pažljivo lepili, tako da je skoro bilo nemoguće odrediti da li je predmet oslikan ili ukrašen dekupažom.

U Srbiji je dekupaž postao veoma popularan u poslednjih nekoliko godina, i njegova ekspanzija je zaista primetna. Skoro na svakom koraku možete kupiti unikatne predmete ukrašene ovom tehnikom, i ljudi se sve češće odlučuju na ovakav izbor poklona.

 

Dekupaž -postupak izrade

Dekupaž – potrebni materijal i alati

dekupaž alat
Foto:http: grayscrafts.com

Ukoliko vas privlači ova tehnika, ono što morate znati – početci možda mogu biti jeftini i improvizovani, ali kako budete dubklje zaranjali u svet dekupaža, moraćete više novca i vremena da izdvojite za ovu ljubav. Naravno, idealno bi bilo kada biste uspeli prodati sve što napravite, ali bitna je ljubav zar ne? Evo koji su to materijali i alati neophodni za bavljenje dekupažom:

 • predmeti na kojima želite da radite vaš dekupaž – možete odabrati neki stari nameštaj, poslužavnik i sl. Samo mašta je granica!
 • salvete – predstavljaju najpogodniji način za korišćenje slika. Višeslojne sa lepim slikama omogućiće vam da predmet zaista izgleda kao oslikan. Ipak, možete koristiti i slike sa običnih papira, mada će vam u tom slučaju biti teže da „sakrijete“ ivice i prelaze.
 • lepak – u zavisnosti od materijala vašeg predmeta koji želite da ukrašavate, zavisiće  i odabir lepka. Samo po sebi, nameće se situacija da koliko različitih predmeta imate od različitih materijala, toliko ćete i različitih lepkova morati da kupite.
 • makaze – vodite računa da su makaze, skalperi i ostali alati za sečenje veoma važni. Nemojte koristiti tupe alate jer ćete pokidati salvete i slike koje isecate.
 • četkice – potrebno je više vrsta četkica: četkica za lepak (najbolje je da bude široka i tanka), četkica za lak (ukoliko želite vaš predmet da prelakirate na kraju), četkica za boju (ako se odlučite da vašem predmetu date osnovnu boju pre nanošenja salvete)
 • lak – kako biste vaš rad zaštitili i dali mu finalni sjaj, potrebno je sve prelakirati odgovarajućim lakom.
 • ostalo – pod ostalo, mislimo sve što vam padne na pamet: šabloni za dekupaž, konturne paste, akrilne boje, sunđerčići, šljokice i sve ono što vam mašta pruži.

 

Dekupaž -salveta tehnika– postupak izrade

Kako bi vaš predmet zablistao u novom „dekupažiranom“ ruhu, to nije ni malo lako. Mnogo strpljenja i truda je potrebno da započnete i završite jedan predmet. Evo odakle da počnete:

 1. Pripremite predmet za rad sa njim – ukoliko je to neki stari komad nameštaja ili nešto što želite da restaurirate onda je potrebno prethodno da ga ošmirglate i
  Dekupaž -postupak izrade
  Foto: adorable-home.com

  načinite površinu glatkom i pogodnom za rad. Takođe, preporučljivo je predmete premazati temeljnom bojom koja će dati kontrast motivu koji želite da zalepite.

 2. Pripremite sliku (motiv) koji želite da koristite – potrebno je pažljivo iseći motiv koji želite da koristite i ukoliko se radi o salveti, uzeti najtanji sloj.
 3. Lepljenje motiva na predmet – kako biste zalepili motiv uspešno potrebno je da ga prvo pozicionirate na predmet na željeno mesto, a zatim četkicom nanosite lepak tako što ćete dobro nakvasiti sliku pokretima od sredine ka krajevima vodeći računa da se slika ne izgužva i nabora. Nakon sušenja prethodnog sloja, možete naneti novi sloj sa novom slikom i tako slagati više motiva jedan preko ili pored drugog.
 4. Lakiranje gotovog predmeta – kada ste predmet ukrasili kako ste želeli i nakon što se osuši, tada sve možete prelakirati odgovarajućim (akrilnim ili nekim drugim lakom). Ovo će dati završni sjaj i lep izgled vašem predmetu.

 

Za vise detalja Pogledajte ideje na sajtu:
Dekupaž držač peškira

 

Advertisements

Оставите одговор

Молимо вас да се пријавите користећи један од следећих начина да бисте објавили свој коментар:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се / Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се / Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се / Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се / Промени )

Повезивање са %s